Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező: Byron Howard, Rich Moore
Szinkronhangok: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence, Bonnie Hunt, Don Lake, Tommy Chong, J. K. Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk, Shakira
Megjelenés: 2016. Március 4.
Bevétel: $ 1,023,784,195

ZOOTROPOLIS - ÁLLATI NAGY BALHÉ (eredeti cím: Zootopia, nemzetközi angol cím: Zootropolis) 2016-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 55. Disney-film rendezői Byron Howard és Rich Moore, akik korábban a Volt, az Aranyhaj és a Rontó Ralph című Disney-filmek direktorai voltak. Az animációs játékfilm producere Clark Spencer. A forgatókönyvet Phil Johnston és Jared Bush írta, a zenéjét Michael Giacchino szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja filmvígjáték. Amerikában 2016. március 4-én, Magyarországon 2016. március 3-án mutatták be a mozikban.

A történet olyan világban játszódik, ahol a földi civilizációt az állatok alakították ki. A kezdeti primitív, vérengző fázistól eljutottak a gondolkodás és a tudatos társadalomszervezés szintjére, és most már egykori ragadozó és préda békében él egymás mellett egy modern, civilizált társadalomban.
Judy Hopps, az idealista nyuszi kölyökkorától kezdve arról álmodozik, hogy egy nap rendőr válhat belőle. Kemény kiképzés után osztályelsőként végez az akadémián. Judy nagy reményekkel telve érkezik a városba, ám rá kell ébrednie, hogy nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős emlősökkel telezsúfolt rendőrségen. Senki nem veszi komolyan, csupán parkolóőri feladatokat bíznak rá, és első napján egy ravasz szélhámos róka, Nick Wilde is kihasználja. Mindez azt az érzetet erősíti benne, hogy sosem lehet több annál, mint aminek született.
A rendőrfőnök információi szerint Zootropolisból 14 emlősállat tűnt el. Egy szegény vidraasszony kétségbeesetten keresi a férjét, Emit Vidrovszkit. Judy elszántan bizonyítani akar, ezért ugrik az első lehetőségre, s vállalja, hogy a végére jár az ügynek. A rendőrfőnök vonakodva, de beleegyezik a dologba, viszont kiköti, hogy Judynak 48 órája van megoldani az ügyet; ha pedig nem jár sikerrel, akkor önként felmond.
Judy kideríti, hogy Nick Wilde az egyetlen szemtanú, aki jelen volt Emit Vidrovszki eltűnésekor, ezért üzletet ajánl neki: ha segít megoldani az ügyet, nem tartóztatja le a rókát szélhámos svindlijeiért, és főképpen adócsalásért. Nick kényszerből Judy partnere lesz, s a páros megkezdi a lázas nyomozást.
Kiderítik, hogy Emit Vidrovszki Zootropolis egyik legrettegettebb maffiavezérének, Mr. Nagynak a virágárusa volt. Mikor kérdéseket tesznek fel Mr. Nagynak, ő le akarja „jegelni” a párost, de meggondolja magát, amikor megtudja, hogy Judy korábban megmentette a lánya életét. Elmondása szerint Vidrovszki az eltűnésekor meglehetősen furcsán viselkedett: előtörtek belőle ragadozó ösztönei és megvadult. Rátámadt Mr. Nagy sofőrjére, a fekete párduc Manchasra. Amikor Judyék elmennek hozzá, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, a saját szemük láttára Manchas is megvadul és rájuk támad. Sikerül megmenekülniük előle és azonnal értesítik a rendőrséget.
Manchas eltűnik, mielőtt kihallgathatnák. A rendőrfőnök el akarja venni Judytól az ügyet, de Nick kiáll mellette, elmondása szerint még maradt 10 órájuk, hogy a dolog végére járjanak. Judynak jólesik a támogatás. Nick ezek után elmeséli, hogy kölyökkorában a többi állat sokat piszkálta őt a rókákra jellemző előítéletek miatt, pedig ő valójában sosem akart olyan lenni, mint a többi róka. Judy biztosítja őt, hogy bízik benne, és nem alaptalan előítéletekkel viszonyul hozzá, ami Nicknek szintén jólesik. A páros kényszeres partnersége hamarosan igazi barátsággá alakul.
Zootropolis alpolgármesterének, Nyájasbarinak a segítségével kiderítik, hogy egy csapat farkas (az "Éjszakai Vonyítók") egy titkos létesítménybe szállította Manchast és Vidrovszkit. A létesítményt a polgármester vezeti, aki kutatók segítségével próbál rájönni, miért vadulnak meg az állatok, és igyekszik gyógymódot találni rá. Judy értesíti erről a rendőrséget, akik bezárják a létesítményt, a polgármestert pedig letartóztatják. Ám a sikeres akció ellenére a városban tovább folytatódik az állatok indokolatlan megvadulása, mindez óriási félelmet kelt Zootropolis növényevő lakosságában. A kialakult helyzet Nicket is szembeállítja Judyval, aki egy rosszul sikerült tévéinterjúban azt találja mondani, hogy a ragadozók veszélyesek lehetnek a többi állatra.
Nick megszakítja barátságát a nyuszival. Judy felelősnek érzi magát a városban kialakult kaotikus állapot kirobbanásáért, ezért úgy dönt, inkább kilép a rendőrségtől, és visszatér szülőfalujába.
Odahaza a répaföldön Judy véletlenül rájön, hogy az „éjszakai vonyítók” (amiknek korábban a farkasokat hitte) valójában virágok, amelyek különleges biokémiai összetevője képes átmeneti elmezavart okozni a ragadozóknál, akik emiatt vadultak meg. Ezen felismerés birtokában visszatér Zootropolisba, és miután bocsánatot kér Nicktől a köztük történtekért, a segítségét kéri az ügy megoldásában.
A páros hamarosan egy rejtett laboratóriumra bukkan a város alatt, ahol egy birka az összegyűjtött virágokból mérget készít, és ezt egy fegyverrel juttatja a ragadozók szervezetébe, hogy azok megvaduljanak. Judyék megszerzik a mérget és a fegyvert és értesítik a rendőrséget. Majdnem odaérnek, amikor megjelenik Nyájasbari alpolgármester és megállítja őket. Mint kiderül, ő áll az egész összeesküvés hátterében. Csapdába ejti Judyékat, s megszerezve a fegyvert, rálő Nickre, ezzel beoltja a méreggel, aki így megvadul és Judyra támad. Ám kiderül, hogy ez csak színjáték Nick és Judy részéről, amire azért volt szükség, hogy Nyájasbarival kimondassák a bűnösségét (a mérget korábban kicserélték ártalmatlan áfonyára, az alpolgármester mondandóját pedig felvételen rögzítették). Így a fennálló bizonyítékok fényében a rendőrség letartóztatja a bűnöst és felgöngyölítik az összeesküvést.
Hónapokkal később helyreáll a béke Zootropolisban: a polgármestert visszahelyezik eredeti pozíciójába, a kutatók megtalálják az ellenszert, amivel a megvadult állatok meggyógyulnak. Nick közben Judy támogatásával sikeresen elvégzi a rendőrakadémiát, és belőle is rendőr lesz. A két barátból hivatalosan is társak lesznek, és együtt járják Zootropolis utcáit, hogy harcoljanak a bűn ellen.