Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező: Ron Clements, John Musker
Szinkronhangok: Auliʻi Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Alan Tudyk
Megjelenés: 2016. November 23.
Bevétel: $ 643,347,400

VAIANA (eredeti cím: Moana) 2016-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 56. Disney-film rendezői Ron Clements, Don Hall, John Musker és Chris Williams. Az animációs játékfilm producere Osnat Shurer. A forgatókönyvet Jared Bush, Pamela Ribon, Aaron Kandell és Jordan Kandell írta, a zenéjét Opetaia Foa’i, Mark Mancina és Lin-Manuel Miranda szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelen meg. Műfaja zenés kalandfilm. Amerikában 2016. november 23-án, Magyarországon 2016. december 1-jén mutatták be a mozikban.

Vaiana nagymamája egy ősi, ijesztő történetet mesél az előtte lévő apróságoknak. Ekkor Vaiana még totyogós kisgyerek. A történetben a sziget istennője, Te Fiti szívét ellopta a tenger és a szél félistene, Maui, hogy azt odaadja az embereknek. Azonban útközben megtámadja őt Te Kā, egy lávaszörny, és a harc közben Maui elveszíti félisteni hatalmát biztosító kampóját és Te Fiti szívét a tengerben.
Később, Vaiana bemerészkedik az óceánba, ami alázatosan visszahúzódik és megnyílik előtte, mintegy vízfalat alkotva. Vaiana egy polinéziai törzsfőnök egyetlen gyermeke, akik a Motunui nevű szigeten élnek. Az óceán egy apró, zöld követ pottyant a gyermek kezébe, aki elejti a követ, amikor apja, Tui utánarohan és féltő gonddal felkapja a levegőbe. Tui ragaszkodik hozzá, hogy a törzs hagyományai szerint nem szabad a sziget határait jelző zátonyon túl merészkedni, mert a sziget mindent biztosít a számukra.
Évekkel később azonban a kókusztermés megromlik, és a halászok is üres kézzel jönnek vissza a lagúnából, ahol már nincsenek halak, ezért nem fogtak semmit. Vaiana javasolja az apjának, hogy a zátonyon túl is kellene halászniuk, de az kereken visszautasítja.
Vaiana nagymamája, Tala mutat neki egy titkos barlangot a vízesés mögött, ahol Vaiana hatalmas polinéziai hajókat lát, és amikor megüt egy dobot, megelevenedik előtte a múlt, amikor ősei a távoli vizekről erre a szigetre hajóztak. Tala elmeséli neki, hogy azért hagytak fel a hajózással, mert Maui ellopta Te Fiti szívét, és azután szörnyek jelentek meg a tengerben. Tala elmondja azt is, hogy Te Kā hatására egyre terjed a sötétség szigetről szigetre, és mindenhová pusztulást visz magával. Tala váratlanul visszaadja Vaianának Te Fiti szívét, amit kiskorában elejtett, ő azonban megőrizte neki.
Tala már nagyon öreg és lebetegszik. Halálos ágyán azt suttogja unokájának, hogy vigye magával a szívet és szálljon tengerre. Megnyugtatja, hogy mindig a közelében lesz, mert halála után majd rája alakját ölti magára.
Vaiana anyja segítségével élelmiszert szed össze, és magával viszi egy proa hajóra kissé bolond kakasát, aki a Heihei nevet viseli (a filmben időnként tyúknak nevezik), hogy felkeresse Mauit. Nagyanyja szerint az égbolton látható, kampó alakú csillagalakzat útba fogja igazítani. Egy tengeri vihar felborítja a hajót, Vaiana a vízbe esik és egy kopár sziget partján tér magához. Itt él Maui, aki tréfálkozik vele, csapdába csalja, és bezárja egy barlangba, hogy elmehessen Vaiana hajójával megkeresni a kampóját. Vaiana azonban felmászik egy kürtőn, kiszabadul és az óceán segítségével utoléri a menekülő Mauit, aki belátja, hogy kénytelen magával vinni a lányt (de előbb többször megpróbálja vízbe dobni). Vaiana próbálja rábeszélni Mauit, hogy vigye vissza a szívet, mert ezzel segítene az embereken, Maui azonban önzőnek bizonyul, és csak a saját, varázserőt adó kampója érdekli, amivel alakváltó tulajdonsága érvényesül és ezzel különféle állatok alakját veheti fel. Maui azért is utasítja el a javaslatot, mert az szerinte magához vonzza a szörnyeket.
Értelmes, de ártalmas, Kakamora kókusz-kalózok támadják meg őket, akik megpróbálják ellopni tőlük a szívet, de sikerül visszaszerezniük, és elmenekülnek. Maui beleegyezik, hogy visszavigye a szívet, ha előbb megszerzik a kampót. Ennek helye a Lalotai nevű alvilág, a szörnyek birodalma. Ide egyedül akar lemenni, de Vaiana követi. Megtalálják a kampót Tamatoa, egy óriásira nőtt rákfajta hátán, ahol az kincseket halmozott fel.
Maui elkezdni tanítani Vaianát a hajózás és a navigáció megfelelő módjára (mivel a lány ragaszkodik hozzá, hogy tanítsa).
Megérkeznek Te Fiti szigetéhez, ahol Te Kā, a lávaszörny megtámadja őket. Maui kampója komoly sérülést szenved, így Maui nem akar újabb harcba bocsátkozni és otthagyja Vaianát. Vaiana arra kéri az óceánt, vegye vissza a követ és bízzon meg valaki mást a feladattal. Ekkor a hajón megjelenik nagyanyja szelleme testi valójában és bátorítja a lányt. Vaiana újból magához veszi a követ. Maui meggondolja magát és visszatér, hogy elterelje a lávadémon figyelmét, azonban az újabb harcban a kampója eltörik. Vaiana közben rájön, hogy Te Kā valójában Te Fiti, de a szíve nélkül, ezért azt kéri az óceántól, hogy nyíljon meg a szörny előtt, hogy az oda tudjon menni hozzá (a teste izzó anyagból áll, de ha víz éri, akkor megszilárdul, ami a szörnyet kellemetlenül érinti). Közben Vaiana énekel neki, amivel ráébreszti, hogy valójában ki is ő. Amikor az megszelídült szörny odaér, egymáshoz érintik a homlokukat, és a szörny teste kialszik és megszilárdul. Vaiana a szörny testén lévő spirálba illeszti a „követ” (vagyis a szívet). Erre az gyökeresen átalakul és felveszi Te Fiti zöld lombokkal borított alakját. A kopár környezet is kivirágzik körülötte. Te Fiti megajándékozza őket egy új hajóval, Mauit pedig egy új kampóval. Majd Te Fiti lefekszik és csak hatalmas emberi alakja marad meg egy hegylánc formájában.
Vaiana elbúcsúzik Mauitól, aki sas alakjában elrepül. Vaiana visszatér a népéhez és szüleihez, ahol közben szintén megújult a természet. Vaiana lesz az új törzsfőnök (erre már kis kora óta felkészítették) és a törzs újból nekivág a tengernek a barlangból előhozott hajókon.