Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező: Nathan Greno, Byron Howard
Szinkronhangok: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy

Játékidő: 100 perc
Bemutató:
USA 2010. November 24. - Magyarország 2010. December 2.
Bevétel: $ 592,461,732

ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC (eredeti cím: Tangled) 2010-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 50. Disney-film, igencsak nagy hangsúlya volt a stúdió életében. Az animációs játékfilm rendezői Nathan Grenom és Byron Howard, producere Roy Conli. A forgatókönyvet Dan Fogelman írta, a zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés kalandfilm. Amerikában 2010. november 24-én, Magyarországon 2010. december 2-án mutatták be a mozikban.

A történet kezdetén leesik egy darabka a Napból, amiből később egy varázserejű aranyvirág nő ki. Évszázadokkal később egy királyság épül ezen a földön, aminek királya és királynéja éppen gyermeket vár. A királyné azonban súlyosan megbetegszik ez idő alatt, s a betegségén csak a csodavirág ereje segíthet. Azonban a virágot ugyancsak magának akarja Nyanya Banya, egy önző vénasszony, aki elveszett fiatalságát akarja visszaszerezni a virág erejével. Végül a király és a csapata megtalálja a csodavirágot, melynek a leve meggyógyítja a királynét, aki egy egészséges leánygyermeket szül, hosszú aranyszínű hajjal. A virág bűverője a kislány hajában él tovább, azonban ha levágják azt, a csodaerő elszáll belőle, a lány haja pedig bebarnul. Ezért Nyanya Banya, mivel mindenképp magáénak akarja a neki fiatalságot adó csodaerőt, elrabolja a kis hercegnőt, és az erdő mélyén egy magas toronyban rejti el a gyermeket, akit sajátjaként nevel fel. Szigorúan tiltja őt, hogy valaha is kimerészkedjen a toronyból, azt mondván, varázserejű haja miatt sok gonosz ember akarná őt bántani. Eközben pedig, minden évben, a király és és királyné, a hercegnő születésnapján, izzó lámpásokat enged fel az égbe, abban a reményben, hogy eltűnt kislányuk egy nap hazatér.
18 évvel később Aranyhaj egy gyönyörű, kedves, és több mint 30 méter hosszú hajú lánnyá érik, aki magányosan él a toronyban, ahonnan soha nem szabad elmennie, Nyanya Banya intelme szerint. Ő azonban mégis összeszedi a bátorságát, és a születésnapján útnak indul a közeli királyságba, hogy megnézze az égő lámpásokat. Ennek előzménye, hogy a tornyában rejtőzik el Flynn Rider, a királyság legkeresettebb bűnözője, akit üldöz a palotaőrség, mert ellopta birodalom eltűnt hercegnőjének koronáját. Aranyhaj elrejti az értékes holmit, és addig nem hajlandó visszaadni, amíg Flynn el nem kíséri őt a királyságba, a lámpások estéjére. Így hát közösen útnak indulnak, habár kezdetben nem igazán szívlelik egymást. Közben nyomukban a palotaőrség, akik hajthatatlanul üldözik Flynnt, valamint követi őket két erős bandita, a Szurka Piszka fivérek, akik segítettek Flynnek a rablásban, és most követelik a részüket. Továbbá Nyanya Banya is felfedezi Aranyhaj eltűnését, így elindul utánuk, hogy bármi áron, de visszajuttassa a lányt a toronyba.
Aranyhaj és Flynn végül eljut a királyságba, ahol a lámpások éjszakáján csodálatos estét töltenek el kettesben. Ráébrednek, hogy mindketten igencsak megszerették a másikat. Aranyhaj végül odaadja Flynnek a koronát, mivel most már bízik benne. Ő azonban lemond róla, és inkább önként átadja a Szurka Piszka fivéreknek, azt remélve, hogy így megóvhatja Aranyhajt a bajtól. A két bandita azonban a korona helyett inkább magát Aranyhajt akarják, akinek tudomást szereznek varázserejű hajáról. El akarják őt rabolni, ám ekkor megérkezik Nyanya Banya, aki megmenti Aranyhajt a banditáktól (valójában, mindezt ő maga tervelte ki, hogy manipulálja Aranyhajat, és visszavigye a toronyba). A csalódott lány, mivel azt hiszi, Flynn árulta el őt, visszatér anyjával a toronyba, míg Flynnt elfogja a palotaőrség, és akasztásra ítélik.
Flynn, a szintén tömlöcbe került Szurka Piszka fivérektől fényt derít a történtek valódi hátterére, és néhány jó barátja segítségével megszökik a börtönből, majd elindul a toronyba, Aranyhajhoz. A királyságban tapasztaltakból, és a régi emlékeiből, Aranyhaj ráébred, hogy ő maga az elveszett hercegnő, és vádlóra fogja Nyanya Banyát, amiért elrabolta őt. Ekkor érkezik meg Flynn is, akit azonban Nyanya Banya egy óvatlan pillanatban tőrrel leszúr, majd távozni készül, magával kényszerítve Aranyhajat is. A lány azonban arra kéri, hadd gyógyítsa meg szerelmét a varázshajával, és akkor önként vele megy. Flynn azonban nem engedi, hogy Aranyhaj újabb rabságban töltse le az életét, s utolsó erejével levágja a lány haját, ami így elveszti bűverőjét. A bűverő nélkül Nyanya Banya is elveszti örök fiatalságát, belegabalyodik Aranyhaj hajába, és kiesik az ablakon. Amikor lezuhan, nem marad belőle semmi más, mint fekete por. Látszólag Flynn is meghal, őt azonban megmentik Aranyhaj érte hullajtott könnycseppjei, amelyben, mint kiderül, sokkal nagyobb varázslat lakozik, mint a lány hajában.
Aranyhaj végül egyesül valódi szüleivel, s a királyi család nagy örömmel fogadja be Flynnt is maguk közé. Később megrendezésre kerül a két fiatal esküvője is, amelyre meghívják minden barátjukat, s az egész királyság hatalmas boldogságban ünnepel.

Aranyhaj – Örökkön örökké (eredeti cím: Tangled Ever After) 2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, melyet Nathan Greno és Byron Howard rendeztek. Az animációs játékfilm producere Aimee Scribner. A forgatókönyvet Dan Fogelman írta. A zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm gyártója a Walt Disney Pictures, forgalmazója a Buena Vista. Műfaja romantikus fantasy-filmvígjáték. Ez a 2010-ben készíttet rövidfilm történetileg az Aranyhaj és a nagy gubanc című egész estés film folytatása. Amerikában 2012. január 13-án mutatták be a mozikban, Magyarországon a Disney Channel-ön vetítették le a televízióban.

Aranyhaj – Örökkön örökké (eredeti cím: Tangled Ever After) 2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, melyet Nathan Greno és Byron Howard rendeztek. Az animációs játékfilm producere Aimee Scribner. A forgatókönyvet Dan Fogelman írta. A zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm gyártója a Walt Disney Pictures, forgalmazója a Buena Vista. Műfaja romantikus fantasy-filmvígjáték. Ez a 2010-ben készíttet rövidfilm történetileg az Aranyhaj és a nagy gubanc című egész estés film folytatása. Amerikában 2012. január 13-án mutatták be a mozikban, Magyarországon a Disney Channel-ön vetítették le a televízióban.

Aranyhaj: Az örökkön örökké előtt (eredeti cím: Tangled: Before Ever After) 2017-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, melyet Tom Caulfield és Stephen Sandova rendeztek. Az animációs játékfilm története a 2010-es Aranyhaj és a nagy gubanc című egész estés film története és a 2012-es Aranyhaj – Örökkön örökké című rövidfilm története között játszódik, illetve a Aranyhaj: A sorozat bevezető része. A tévéfilm gyártója a Disney Television Animation, a forgalmazója a Disney–ABC Domestic Television. Műfaja fantasy-filmvígjáték. Magyarországon a Disney Channel 2017. május 28-án, míg a Disney Junior a 2017. június 1-én adta a bevezető perceket. A tényleges premier 2017. szeptember 16-án kerül bemutatásra a televízióban.

Aranyhaj: A sorozat, a második évadtól Aranyhaj gubancos kalandja (eredeti cím: Tangled: The Series / Rapunzel's Tangled Adventure) 2017 és 2020 között futó amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelynek alkotói Shane Prigmorea és Chris Sonnenburg. A tévéfilmsorozat a Disney Television Animation gyártásában készült. Műfaját tekintve fantasy filmsorozat, kalandfilmsorozat, filmmusical-sorozat és filmvígjáték-sorozat. Amerikában 2017. március 24-én a Disney Channel tűzte műsorára.
A sorozat alapja a 2010-es, 3D-s számítógépes animációs film az Aranyhaj és a nagy gubanc . A történet az eredeti film és a rövid film, az Aranyhaj – Örökkön örökké között játszódik. Bevezető része egy film az Aranyhaj: Az örökkön örökké előtt, amelynek a premierje 2017. március 10-én volt. Magyarországon 2017. szeptember 25-én mutatta be a Disney Channel.

Törölt spin-off Röviddel a Aranyhaj gubancos kalandja című sorozatának fináléját követően a sorozat forgatókönyvírója, Kaitlyn Ritter elárulta, hogy Anna Lencionival ötletet adtak egy Varin-re és Varianra és a hét királyságra összpontosító spin-offra. A sorozat azt látta, hogy Varian megtudta, hogy édesanyja, Ulla alkimista volt, és útnak indul, hogy felkutassa, miután felfedezte almanachját. Nuru hercegnő, Yong és Hugo néven három másik fiatal hőssel áll össze, hogy megtanulják az átalakulás hét alkímiai szakaszát, és mindegyikhez gyűjtsenek egy-egy totemet, hogy újra összeállhassanak az anyjával, miközben kibújik egykori párjától, Donellától, aki a totemeket akarja magának . Varian találkozott volna rég elveszett unokatestvéreivel is, akik megosztották tudományos vonzalmaikat. A történetek arról szóltak volna, hogy Hugo Donella alkalmazott ügynöke volt, aki később megfordult, és Ulla kiderült, hogy ő a sorozat gazembere, Varian pedig saját személyes tapasztalatai alapján próbál jót tenni. Ritter szerint, miközben a Disney lelkes volt a projekt iránt, sőt támogatást és bátorítást is kapott, végül átmentek, mivel úgy érezték, hogy egy sorozat, amely Rapunzel nélküli karakterre összpontosít Rapunzel nélkül, kockázatos lesz. A Disney még azt javasolta, hogy Varian-t teljesen eredeti karakterre cseréljék, hogy eredeti márka legyen, de Ritter és Lencioni elutasították.